FAG:
Arkeologi
Etnografi
Nyere kulturhistorie
Botanikk
Geologi
Zoologi

ZOOLOGI:
Bergen Museum: Delprosjekt zoologi
Tromsø Museum: Delprosjekt naturhistorie - zoologi
Vitenskapsmuseet: Delprosjekt naturhistorie - zoologi
Zoologisk Museum, Oslo: Delprosjekt zoologi

Museumsprosjektets hovedside
 


Delprosjekt zoologi

Bergen Museum

Tilbake til introduksjonssiden

Seksjon for Entomologi

Størsteparten av entomologisamlingen er tørrkonserverte insekter (på nål) og omfatter omtrent 414 000 enheter, hovedsakelig artsbestemt og noe til slektsnivå. I tillegg kommer ca. 30 000 enheter bestemt til familienivå. Omtrent 50 000 objekter er spritfiksert og deponert i glasstuber på kjølemagasin. Av disse er omtrent 12 000 "ikke insekter". Dette er edderkoppdyr, bjørnedyr og myriapoder. Det finnes også 8 355 mikroskopipreparater derav 7131 bladlus og 1 224 "galler og miner". Informasjon om individene (art, fangstdato, lokalitet, innsamler, determinator og eventuell tilleggsinformasjon) ligger på papiretiketter sammen med objektet.

Museumsprosjektet har per 01.01.2006 digitalregistrert ferdig objekter på sprit, bladlussamlingen og "galler og miner". Av tørrkonserverte insekter har vi registrert ca 60 000 objekter (øyestikkere (Odonata), klegg (Tabanidae), teger og sikader (Hemiptera) og sommerfugler (Lepidoptera) er ferdig registrert).

Registreringa foregår nå ved registreringssentralene i Indre Finnmark. Som verktøy til denne registreringa brukes Museumsprosjektets web-baserte databaseapplikasjon i Oracle.

Hovedutfordringen videre i delprosjektet er å få registrert inn det resterende tørrfikserte materialet.

Samlingen inneholder en stor del vestnorske funn, og er således av meget stor verdi i dokumentasjon av lokal fauna. Den eldste delen av samlingen er fra 1850-tallet, og representerer således en viktig tidsparameter. Seksjonen har akkumulert samlinger fra ulike personer fra ulike deler i landet. Her kan nevnes bl.a. billesamlingen fra Andreas Strand. Den resterende samlingen er blitt til gjennom innsats fra ansatte og studenter.

Seksjon for Evertebrater

Bergen Museum har den største samlingen av marine evertebrater i Norge. Samlingen består av to separate undersamlinger kalt Systematisk samling og Miljøundersøkelsesmateriale.

Den systematiske samlingen inneholder ca. 70.000 enheter med identifiserte marine evertebrater som er samlet inn i løpet av de siste 200 årene. Denne samlingen har spesielt stor historisk og vitenskapelig verdi, og inneholder bl.a. et stort antall typer. Oversikten over denne samlingen eksisterer foreløpig kun på kartotekkort, men arbeidet med innskriving i databasefiler er i gang. Miljøundersøkelsemateriale består av ca. 85.000 registreringer av marine evertebrater, samlet inn i forbindelse med miljøundersøkelser foretatt langs vestlandskysten siden begynnelsen av 1970-tallet. Materialet er i sin helhet ferdig registrert.

Seksjon for Prosjektmateriale

Det totale materialet tilhørende denne seksjonen omfatter over 250.000 enheter. Dette er allerede ferdig registrert. Museumsprosjektet har bidratt med å digitalregistrerere fortløpende ny tilgang. Materialet stammer fra større og mindre prosjekter som er utført av forskningsgrupper ved Zoologisk institutt eller Bergen Museum. Materialet inneholder alt som er innsamlet under disse prosjektene, og er klassifisert til ulike taksonomiske nivåer. Seksjonsmaterialet er av stor verdi i vitenskapelige og forvaltningsmessige sammenhenger.

Seksjon for Internasjonal Systematikk

Seksjonen ble opprettet for å fange opp den økte tilgangen på entomologisk (insekt-) materiale fra utenlandske prosjekter etablert i senere år og å ta vare på den globale samlingen først og fremst av fjærmygg (Chironomidae) og vårfluer (Trichoptera). Fjærmygg- gruppen ved Zoologisk museum og LFI (oppdragsforskningsenhet ved UiB) er den største i verden med 6 ansatte som arbeider på familien. Samlingen består hovedsakelig av mikroskopi- preparater og er blant de to største globale fjærmyggsamlinger i verden. Den inkluderer holotyper av over 300 arter og flere tusen paratyper og antall typer er således mer enn tre ganger større enn det samlede øvrige typematerialet ved museet. Samlingen har dannet grunnlaget for tallrike globale revisjoner, nybeskrivelser og rebeskrivelser av studenter og ansatte. Den danner grunnlaget for undersøkelser av biodiversitet, zoogeografi, fylogeni og morfologi og er uvurderlig for studenter og forskere på disse gruppene.

Museumsprosjektet har digitalregistrert om lag 11000 mikroskopipreparater av fjærmygg, men dette materialet treng nytt gjennomsyn fra seksjonen før det ferdigstilles. Museumsprosjektet har avsluttet konvertering fra seksjonen.

Seksjon for Osteologi

Ved seksjonen kurateres og magasineres beinmateriale fra arkeologiske undersøkelser fra hele landet. Seksjonen har således et nasjonalt ansvar og er derfor av uvurderlig verdi i nasjonal og internasjonal sammenheng. Omtrent 1.150 jordfunn er deponert ved museet og funnene omfatter fra noen få til mange tusen beinfragmenter. Det estimeres at samlingen i alt inkluderer over 10 millioner beinfragmenter. Hvert av beinfragmentene fra jordfunnene er artsbestemt og katalogisert i håndskrevne eller maskinskrevne formater. I tillegg er i overkant av 9.500 skjeletter deponert i seksjonen. Disse er skjeletter og kranier av recente fisk, fugl og pattedyr. Ei forskningssamling av melketenner er også deponert ved seksjonen.

30 jordfunn med ca. 20 670 enheter og melketenner bestående av 3279 enheter er digitalregistrert av Museumsprosjektet (tall fra desember 2001). Ferdigstilling av jordfunnene utføres av seksjonen.

Seksjon for Vertebrater

Vertebrater omfatter pattedyr, fugl, fisk og herptiler (= reptiler og amfibier). Samlingen består av omlag 21000 objekter (tall fra april 2001). Samlingene av fugl og pattedyr består av skinn og for fuglers vedkommende også egg. Reptiler, amfibier og fisk lagres hovedsakelig på sprit (75% etanol). Samlingen inneholder 3174 arter (tall fra april 2001). Beinmateriale er tilført Seksjon for osteologi. Digitalkonvertering har skjedd fortløpende av seksjonens ansatte og pr. i dag er alt materialet registrert.
 

 
  Ansvarlig for denne siden - muspro@muspro.uio.no