Nye arenaer. Sammenkobling av arkeologiske databaser fra flere land

Øyvind Eide, Museumsprosjektet, Enhet for Digital Dokumentasjon, Universitetet i Oslo.

ARENA-prosjektet kobler sammen arkeologiske databaser fra aktører i seks ulike europeiske land og gjør integrerte søk mulig.

Museumsprosjektet er et prosjekt som eies av de fire universitetene i Norge og som har som formål å utvikle felles databaseløsninger for universitetsmuseene. Innen arkeologi jobber vi med gjenstandsdatabaser, fornminnedokumentasjon, fotosamlinger, og annet arkivmateriale.

Museumsprosjektet er norsk partner i prosjektet Archaeological Records of Europe - Networked Access, som ellers har partnere fra Storbritannia, Island, Danmark, Polen og Romania. Prosjektet ble startet i desember 2001 og skal avsluttes i november i år. EU betaler omlag 60 % av totalbudsjettet på 8 mill. NOK gjennom sitt Culture 2000-program.

En av prosjektets målsetninger er å synliggjøre arkeologiske kulturminner, noe denne artikkelen i hovedsak vil handle om. Man kan finne flere opplysninger om ARENA-prosjektet på vevsiden http://ads.ahds.ac.uk/arena/

De ulike partnerne har ulike roller i sine nasjonale systemer. Blant partnerne har vi et enkeltmuseum med regionalt ansvar, et frittstående institutt med nasjonale oppgaver, og flere nasjonale sentralinstitusjoner.

Innen arkeologi er det ofte nødvendig å arbeide med materiale fra flere land. Internasjonalt arbeides det på flere nivåer for å gjøre dette enklere, fra utvikling av standarder til praktiske løsninger. ARENA-prosjektet konsentrerer seg om å lage praktiske løsninger for brukerne. Problemene som må løses for å få dette til, finnes på to nivåer: Rent teknisk med å koble sammen ulike systemer, og faglig med å koble sammen informasjon fra forskjellige fagtradisjoner beskrevet i ulike språk.

Dokumentasjon av arkeologiske steder

En arkeologisk utgravning er en destruktiv, irreversibel prosess. Det gjør at behovet for nøyaktig og utfyllende dokumentasjon er fundamentalt. Alle partnere i ARENA-prosjektet forvalter samlinger med slik dokumentasjon. Enkelte av disse samlingene har blitt valgt ut til digital framvisning. Fordi institusjonene har ulike oppgaver, blir løsningene som presenteres nokså ulike. Dersom man skal vise fram noe av bredden i europeisk arkeologi, må det være slik.

Museumsprosjektet har et historisk perspektiv på sitt arbeid. I våre digitale samlinger finnes dokumenter basert på originaler som skriver seg fra 1770-tallet og framover. Vi valgte i samarbeid med Vitenskapsmuseet ved NTNU å presentere et bestemt geografisk sted, Egge i Nord-Trøndelag, og der vise dokumenter fra ulike samlinger, så som arkivdokumenter, innførsler fra samlingskataloger, fotografier og kart fra 230 år med arkeologiske historie. Denne dokumentsamlingen finnes under "ARENA Archives" på siden nevnt ovenfor, der man også finner andre typer materiale fra de andre partnerne.

Søk i fornminnebaser

Når det gjelder data om faste fornminner, går prosjektet ett skritt videre. Ikke bare viser vi fram data fra de ulike landene, vi har også laget et integrert søkegrensesnitt der man kan søke på fornminner hos alle de seks partnerne. Jeg vil ikke komme inn på de tekniske løsningene her, men si litt om de faglige problemene vi har måttet overvinne.

For å søke parallelt i flere databaser, må man ha felles begreper av et eller annet slag. Vi valgte ut to typer begreper: Det første er periode. Et problem med periodebegrepet, er at det brukes ulikt i ulike land, f.eks. er "romertid" en periode i noen av landene, men ikke i andre. Vi har løst dette gjennom en synliggjøring av hva de ulike partnere mener med en periode. På skjermbildet ser man at perioden "jernalder" er valgt, og tidsaksen viser hvilke år dette representerer i de ulike landene.

Det andre begrepssettet vi har koblet, er beskrivelsen av fornminnet. Dette var mer problematisk, ikke minst fordi det i hver av samlingene brukes hundrevis av ulike emneord. Vi lagde en forenklet løsning ved at hver partner har gruppert disse emneordene i 15 felles hovedkategorier. Navnene på disse hovedkategoriene ble oversatt til alle 6 språkene.

Dette søkegrensesnittet ble presentert på EAA-konferansen i Lyon i september i år. Det blir spennende å evaulere bruken av systemet for å se hvilken nytte forskere, studenter og allmennheten har av det.