ARENA Logo

Archaeological Records of
Europe - Networked Access

Museumsprosjektet logo

The Museum Project

(main page)

The aquisition catalogue

18261.

Gravfunn fra romertiden fra Egge (g.nr. 4,1), Egge s., Steinkjer pgd., Nordtr. (matr.nr. 1702001970001)

a. Østlandskjel av bronse som nå er meget fragmentarisk bevart. Særlig mangler en stor del av sidene, og også munningsranden er brutt. Kjelen bør imidlertid henføres til den såkalte Juellingetype (V.S. Skr. 1933 Nr. 5 s. 6 fig. 2 b). Munningsranden er skarpt utoverbrettet, men det er ikke mulig å se spor etter hankefeste. Ved gravleggingen har kjelen vært velbrukt. Således er bunnen bare i en kort lengde sammenhengende med sidene, ellers er den rundt om klinket til denne med bronsenagler og ved bruk av en smal bronseplate påsatt på utsiden. Også et par hull på kjelens sider sees å ha vært reparert med pånaglete bronseplater. Bunnens diam. ca. 19 cm.

b. 2 glatte fingerringer av gull med konkav innerside og konveks ytterside. Indre tverrmål 2,2 og 2,1 cm, vekt 24,3 og 23,9 g.

c. Et kort, tveegget sverd av jern med lang tange og svakt skrånende skuldrer øverst på klingen, som har spor av sølv- eller bronseinnlegging. Sverdet er nå bøyet to ganger. Klingens l. 62 cm.

d. Spydspiss av jern av typen R. 208, men bladet er smalere nedentil med egglinjen jevnere buet. Bladets opphøyete rygglinje fortsetter nedover hele falen, som dessuten er ytterligere fasettert slik at den får et åttesidet tverrsnitt. L. 28 cm.

e. Spydspiss av jern med mothaker, av typen R. 202 med et opphøyet, firedelt bånd øverst og et todelt bånd nederst mot falens basis. Bladet, som på hver side er prydet med en dobbelrekke konsentriske sirkler, er lengre enn på typeeksemplaret, likedan de to mothaker som nå er avbrutt. L. 20,7 cm.

f. Skjoldbule av jern av hovedtype som fig. 12 hos M. Stenberger, Øland under ældre jernalder. Kraven foreligger ufullstendig i flere fragmenter, hvorav noen med naglehull.

g. Skjoldhåndtak av bronse, ufullstendig bevart i mange deler. Det er av samme kraftig profilerte form som et håndtak fra Hunn i Borge, Østfold (avb. Viking 1951 s. 154 fig. 16) og med de samme triangulære strekornamenter. På vårt eksemplar er det ikke mulig å se spor etter sølvinnlegging på kammen, heller ikke på naglehodene. På undersiden av den ene, firesidete endeplaten sitter i naglens forlengelse en 2,7 cm. høy, tutulusformet bronsedopp, som til forskjell fra det avb. eksemplar hos S. Müller, Oldtidens kunst III s. 123 fig. 195, har en bredere skive nær toppen med to furer (fig 6). De øvrige tre naglehoder foreligger løse.

h. Flere fragmenter av skjoldkantbeslag av samme form som beslagene fra den ovennevnte grav fra Hunn Viking 1951 (avb. 1.c. s. 55 fig. 17), prydet med doble skrålinjer avbrutt av tverrlinjer ved naglefestene.

i. Noen få mindre tekstilrester. Fil. dr. Agnes Geijer ved Statens historiska museum i Stockholm har velvilligst utført en undersøkelse av tekstilene og uttaler: "Fragment av yllevevnad, ett flertal smärre, de flesta fulla med rost och bildande harda klumpar. Ett mjukt fragment har mørkbrun fargton. Overvägande krypertbindning. På en del fragment kan denna iakttagas vara 4-skaftad med tydlig diagonallinje, garnet overvegande z-spunnet i både varp och inslag. Mått: varierande från ca. 2 X 2,5 till 0,7 X 0,5 cm. Fragment av yllvevnad. Flere mycket små klumpar och rester, starkt forrostade. 2 st. något mjuka. Kypertbindning. Tråden overvegande z-spunnen. Kvaliteten i samtliga fragmenten synnerligen lika de ovanstående og herstammar formodligen från samma vevnad. Mått: de størsta fragmenten 1,5 X 0,8 cm. Intet hindrar, at denna kypertvevnad kan vara importgods från romersk jernålder.

j. Et nå 4,4 cm. l. fragment av en gjenstand av uviss bestemmelse, bestående av en rund ten av jern som går igjennom to utskårne, nå avbrutte stykker av bein.

k. 2 små tildannete fragmenter av brent bein. Et vinklet stykke har innrissete linjer langs kantene. Et annet med to langsgående furer er avbrutt over naglehull. Det er mulig at disse beinfragmenter bør tolkes i sammenheng med jernfragmentene litt. j.

1. 4 bjørneklør samt en liten spiss tann.

m. En samling brente bein, hvorav noen med fastrustete tekstilrester.

n. En samling never.

o. Trekullrester.

p. Et lite spaltestykke av flint.

q. Spydspiss av jern uten mothaker av form nærmest som det avb. eksemplar fig. 7 hos H. Shetelig, Arkeologiske Tidsbestemmelser s. 9. Nå avbrutt, oppr. l. 23,7 cm.

r. En noe deformert skjoldbule av jern av FORM>samme hovedform som litt. f., men kraven er lavere og likedan er brettet smalere med en fordypet linje langs kanten. Bare en kortere del av brettet sitter ennå fast til skjoldbulen, og på dette stykket er bevart et pånaglet malteserkors av bronse. Et annet liknende kors foreligger også løst, dessuten et tredje kors som ennå sitter festet til et fragment av brettet. Den øverste del av stangen er avbrutt (fig. 7).

s. Flere rester av skjoldkantbeslag med samme form og ornering som litt. h.

t. Et/ANTALL> beslag av jern bestående av to sammennaglete rektangulære skinner. Den ene av disse går ut i en liten ring eller hempe midt på den ene lengdekant. L. 4,3 cm. (fig. 8). Antakelig beltebeslag.

u. Noen små ubestemmelige jernfragmenter.

v. En samling trekarkitt.

w. Noen få trekullstykker og forkullet bark.

x. En samling brente bein.

Disse funn ble gjort ved utgravning av et større ringformet gravanlegg (grav 24) på det store gravfeltet fra romertiden på Eggehvammen. Anlegget var bygget opp som en ring av kraftige steiner og med diameter 29 m. Området innenfor ringen var øverst dekket med et lag små bruddstein, og under dette et lag med større steiner. Noen av disse steinene var så store at de nådde opp over småsteinlaget. De lå i et lag mørk grus med uregelmessig tykkelse over det lysere aurlaget. Selve graven lå ca. 4 m. SV. for sentrum og besto av et enkelt bygget gravkammer begrenset delvis av små, reiste heller og delvis av kraftigere steiner med noenlunde rette innervegger. Det dannet en uregelmessig firkant med største lengde ca. 75 cm. Kammeret var dekket av et par uregelmessige, flataktige steiner, og under disse en mindre, tresidet helle. Som innholdsfortegnelsen ovenfor antyder, inneholdt kammeret to begravelser, den ene nedlagt i en bronsekjel (a-p), den annen i et kar av tre eller never (q-x) som var plasert tett inntil bronsekjelen på dens nordre side. Karet var nå oppløst, men kittranden i bunnen viste en diam. på knapt 30 cm. Innenfor ringen ble det noen steder iakttatt kullkonsentrasjoner, således var det nøyaktig i ringens sentrum en oval 2 m. l. kullsamling, men uten spor av brente bein. Undersøkelsen foretatt av Kristen R. Møllenhus.


The content of this project does not necessarily reflect the position of the European Community, nor does it involve any responsibility on the part of the European Community.

Culture 2000 logo
muspro@muspro.uio.no