ARENA Logo

Archaeological Records of
Europe - Networked Access

Museumsprosjektet logo

The Museum Project

(main page)

The aquisition catalogue

T 20362

.

a: Sverd av jern med sølv. Tveegget sverd av jern med inkrustert sølvdekor som J. Petersen (1919)type R. Sverdets form er ganske lik Rygh 504. Knappen er femdelt. De to ytterste delene utgjør snute og hode på to dyrehoder vendt fra hverandre. Overgangen mellom knappens deler samt overgangen mellom knapp og overhjalt er markert med flettet og snodd sølvtråd. Sverdknappen er tett dekorert med inkrusterte, punktfylte bånd i fletninger og spiraler. Dekoren på over- og underhjaltet er ganske lik. To flerlinjede og punktfylte bånd bølger fra kant til kant, flettet i hverandre. Fra båndene går det utløpere som igjen deler seg og fletter seg inn i hovedbåndene. Grenene ender i innrullede spiraler.

aa: Vektlodd av jern. Kuleformet med kappe av kobberlegering. Form som Rygh 478. Polene er flate. De er dekorert med ring rundt kanten. Inni ringen er det to små, innmeislede rundinger som er forbundet med en S-formet linje. På sidene er det innmeislet fire korsformede hakk. Diam. 1,8 cm, h. 1,3 cm. Vekt 15,17 g.

ab: Vektlodd av jern. Tilnærmet kuleformet med kappe av kobberlegering. Formen opprinnelig som Rygh 478 med flate poler, men i den ene polen er det innmeislet et dypt kors. Diam. 1,5 cm, h. 1 cm. Vekt 7,298 g.

ac: Utgår.

ad: Plate av jern. Fragment av plate med kobberlegering. I platen sitter to nagler med små firkantede nagleplater av samme type som på bisselbeslagene. Sannsynligvis del av seletøybeslag. St. tverrmål 4,5 cm.

ae: Nagle av jern. 4 små og tynne naglehoder med spor etter tynn stamme. Diam. 1,5-2 cm.

af: Beslag av jern. 10 fragmenter av tynne plater. Enkelte har små nagler, l. 1,3-1,5 cm, med små firkantede nagleplater av samme type som bisselbeslagene. St. mål 3,3 cm. Sannsynligvis deler av seletøybeslag.

ag: Kniv. Tangeparti av kniv i to deler. St. mål 8,1 cm.

ah: Ukjent, av jern. 15 fragmenter av plater. En av dem er klinket sammen av to deler. På de største kan det sees at de er svakt buet. Sannsynligvis rester etter jernkjel (u). F. sammen med T 20362 a-at, jmf. "u".

ai: Beslag av jern. 1) Fragment av beslag e.l., formet som en plate med torn i den ene enden. Gjennom platen sitter en liten nagle med halvkuleformet hode. L. 4,5 cm, br. 2,2 cm, h. over naglen 0,6 cm. 2) Naglefragment med tynt, rundt hode, diam. 1,5 cm, h. 0,6 cm.

aj: 1) 3 fragmentariske jernplater med nagler, som "af", St. tv.mål 1,5-3,5 cm, og 2) 1 fragment av kroket jerntein, St. tv.mål 3,8 cm.

ak: Tein av jern. U-formet jerntein med den ene enden ekstra opp- og innbøyd.

al: Nagler av jern. 67 nagler med tynt sirkelrundt hode og liten kvadratisk nagleplate av samme type som på bisselet (p). 24 naglehoder eller lignende nagler og 5 nagleplater. En er naglet til et lite avbrutt jernbånd, L. 7 x 2,4 cm. De andre løse. Naglene er av jern, men på noen finnes spor etter kobberlegering. Sannsynligvis pyntenagler til seletøy.

am: Nagler av jern. 1) 344 hele nagler med rundt hode og tilnærmet kvadratisk klinkplate. 196 naglehoder. 216 klinkplater. Dvs. rester etter minst 560 nagler. 2) 31 klinknagler med rombisk, langstrakt klinkplate og 8 avrustede, rombiske klinkplater, med l. 3,1-5 cm.

an: Spiker. 28 hele og fragmenter av spiker hvorav 17 med ombøyd spiss, l. 3,7-7,2 cm. 2 helt ombøyde spiker uten hode av form som splittnagler, l. 3,8-4,5 cm.

ao: Hengebryne av skifer. I den ene enden er det bærehull hvor det sitter en liten bit av jernringen brynet har hengt i. L. 7,5 cm, tverrsnitt 1,1 x 1,1 cm.

ap: Bein. 1) 337 g brente beinbiter av dyr og mennesker..2) 3 små dekorerte, brente beinbiter. Ett med tett rifledekor, ett med halvrundt tverrsnitt med doble parallelle streker i V-form og et halvrundt med tversgående linjer. De to siste er sannsynligvis litt av skinnen av en kam. St. mål 0,7-1,5 cm.

aq: Trekullprøve. Vekt 12,8 g.

ar: Mulig tangefragment av pilespiss av jern. L. 4,8 cm, br. 2,0 cm.

as: Ukjent, av jern. "Hempe" av tvunnet jerntråd formet som en løkke. Endene er tilflatet. L. 4,3 cm, br. 1,7 cm.

at: Skålvekt. Sterkt forvitret midtstykke og tunge fra en sammenleggbar skålvekt.

b: Spydspiss av jern. Spor etter inkrusert sølvdekor på falen. Form som Rygh 532, J. Petersen type K. Overgangen mellom fal og blad er markert med en liten avsats. L. 53,3 cm, br. 3,7 cm, ty. 1,1 cm.

c: Spydspiss av jern. Spor etter inkrustering som Rygh 532, J. Petersen 1919 type K. Spydspissen ligner foregående spydspiss (b), men er mindre. Falens overflate er dårligere bevart, men det kan også her sees spor etter omløpende furer. Svake spor etter båndfletting kan også anes her. Det fantes ikke rester etter sølvinnlegg. Falens l. 12,6 cm, falens st. diam. 2,1 cm. Spydspissens l. 38,4 cm, br. 3,3 cm.

d: Øks av jern. Et lite stykke av nedre egghjørne mangler. Eggen 8,8 cm bred, St. ty. 3,9 cm, l. 15,6 cm.

e: Skjoldbule av jern. 28 fragmenter av skjoldbule, samt et fragment av spiker som har festet bulen til skjoldet. St. mål 4,2 cm. Skjoldbulen ble funnet liggende med baksiden opp. Oppi denne lå 5 spillebrikker og 2 terninger (ø og å).

f: Pilespiss av jern. Smalbladet med svakt kantete egghjørner, konvekse egglinjer, konkav tanghals og bladrot og skrå tangeavsats. Ytterste del av tangespissen er avbrutt. L. 16,8 cm, br. 3,2 cm.

g: Pilespiss av jern. Samme form som f. Bevart i full L. L. 15,8 cm, br. 2,0 cm.

h: Pilespiss av jern. Samme form som "f", men forholdsvis kortere eggparti. L. 17,1 cm, br. 2,1 cm.

i: Pilespiss av jern. Samme form som "f"., men med avbrutt tangespiss. L. 1,60 cm, br. 2,3 cm.

j: Pilespiss av jern. 2 fragment, samme form som "f", men med avbrutt tangespiss.

k: Pilespiss av jern. Samme form som "f", men ikke fullt så markerte egghjørner. Bladet er bredest midt på. Tangespissen er svært kort, 0,7 cm. Den ser ut til å være hel og i såfall må skaftet ha gått lenger opp enn tangeavsatsen. L. 13,6 cm, br. 2,0 cm.

l: Pilespiss av jern. Spissovalt blad som er bredest midt på. Eventuelle egghjørner er vekkrustet. Tangen har ikke avsats, men smalner jevnt mot enden. Spissen er bøyd ved bladroten. L. 15,5 cm, br. 2,1 cm.

m: Pilespiss av jern. Samme form som "l", men svake antydninger til egghjørner. Spissen er bøyd ved bladroten. L. 17,7 cm, br. 2,0 cm.

n: Pilespiss av jern. To sammenhørende fragmenter. Spissen har hatt form som "f" eller "k". Tangen har svak antydning til avskrådd avsats. L. 15,4 cm, br. 1,7 cm.

o: Kniv av jern. Ryggen er svakt buet. Den avsluttes ned mot tangen med en spiss avsats. Eggen er rett, men også denne bøyer svakt ned mot tangen. En liten del av spissen mangler. L. 14,0 cm, br. 1,5 cm.

p: Bissel av jern. Fireleddet bissel. Lik J. Petersen 1951, fig. 5. Bisselet består av ringer med St. diam. 5,9 cm, fra ringene går det ledd som er forbundet med et åttekantet midtledd med et omløpende bånd. Rundt ringene er det beslag for seletøyet. Den ene er brukket i to, men ellers fullstendig bevart. Det består av en firekantet plate med rester etter 5 nagler. Fra denne går det en hempe rundt jernringen. det ender i en trekantet festeplate på eden andre siden. Av det andre beslaget er halvparten bevart. Ringens ytre diam. er 4,9 cm,. mellomleddenes l. er 5,7 cm og 6,3 cm. Midtleddets l. er 3,7 cm. Bisselets l. 6,8 cm, br. 3,7 cm.

q: Rangle av jern. Av samme form som Rygh 460. Hovedringen er langstrakt. Den er innknepet i begge ender. Overdelen er opp til 3,5 cm bred og velvet. I underdelen henger 7 store ringer, diam. 6,7-7,8 cm. Tre mindre ringer henger i to og to av de store. En fjerde liten ring henger i en stor. De små ringenes diam. er 5,1-5,2 cm. I enden av hovedringen henger en flat krok med opprullet ende. Den er tilnærmet lik J. Petersen 1952, fig 49, "sledekrok". I festeplaten sitter en 3,3 cm lang spiker.

r: Ring av jern. Ring med en ombøyd og i enden utbøyd hempe, formet som en splittnagle. Ringen er avbrutt og noe utdradd. Ringens antatte opprinnelige diam. 5,1 cm. Nåværende St. tv.mål 5,4 cm. Hempens l. 4,5 cm. s: Ringspenne av jern. Rund ringspenne med torner. Tornen er avrustet der den går om ringen. Ringens tverrsnitt er avflatet med svakt opphøyde kanter som ringene på bisselet. Ringens St. diam. 4,8 cm. Tornens l. 4,6 cm.

t: Ring av jern. Rester av ring med hempe eller torn. Ringen er avrustet og udradd. Den har flattrykt tverrsnitt som s og t. Tornen eller hempen er delvis avrustet. Det ser ut som om den kan ha vært splittnagle formet som ved ringen "r". Ringens antatte opprinnelige diam. er 4,5 cm, St. tv.mål i dag 5,3 cm. Tornens bevarte l. 3,3 cm.

u: Kjel av jern. 20 større og mindre fragmenter av bunn og side samt hempen til hanken. Trolig av samme type som Rygh 731. Kjelen består av en rund, tilnærmet flat bunnplate. Over denne er det klinket fast sideplater som heller ca. 45 grader ut fra bunnen. Gryten kan ha hatt en diam. på 22 cm. Hankefestet er bevart i en høyde på 3,6 cm. I ringen finnes en liten bit av en snodd jernhank. Hanken (v) hører sannsynligvis til kjelen, likeldes 15 andre småfragmenter (ah). Delene er funnet forskjellig steder i haugen, så kjelen må ha vært ødelagt før nedleggelsen. Se også "u".

v: Hanke av jern. Vridd hanke som er jevn rund, men med en sekundær knekk noe til siden for midten. L. målt langs periferien 38,8 cm. Ved en jevn avrunding vil dette kunne være en hank til et kar som er ca. 23 cm vidt ved hankefestene. Hanken hører sannsynligvis til foregående (v).

w: Ildstål av jern. Formet som en oval plate eller ca. 0,5 cm bred ramme med rette endekanter. I midten åpen. Åpningen er fylt med et gitter av sammenslyngede metallbånd i tre rekker. Av røntgenbildet kan det sees at ildstålet har vært belagt med kobberlegering som er vekk på den korte langsiden. Ildstålet er bøyd på midten. L. utbrettet 11,7 cm, St. br. 3 cm, ty. 0,5 cm.

x: Krok av jern. Med flat beslagsflate i plan med kroken. Form som J. Petersen 1951, fig. 49, "sledekrok", men uten opprullet ende. I platen er et naglehull med spor etter nagle eller spiker. St. l. 9,7 cm, h. over kroken 3,4 cm, ty. 0,7 cm.

y: Krok av jern. Med konisk holk. Enden på kroken er ombøyd. Enden på holken er opprustet og utsprengt. St. bevarte l. 7,6 cm, høyde over kroken 3,6 cm. St. bevarte diam. på holken ca. 1,6 cm.

z: Tein av jern. Firkantet, kroket med form som en dørstapel (del av hengsel) hvor den opprinnelig loddrette delen er bøyd ned. Slitespor rundt denne og slagspor for enden tyder på at den har hatt en slik funksjon. Gjenstanden ble funnet helt i ytterkant av haugen. Den kan være yngre eller ha blitt oppkastet med grøften. St. l. 10,3 cm, h. 3 cm.

æ: Ukjent av bronse. 3 delvis smeltede bronsegjenstander. De to største ser ut til å ha vært deler av en holk. Den største hvor halve omkretsen av en slik er bevart har utvendig diam. 2,2 cm. På den mellomste finnes et dobbeltlinjet flettverksmønster over en l. på ca. 1,6 cm. Stykkenes St. tv.mål 2,6 og 4,9 og 6 cm.

ø: Spillebrikker av bein. Hele og/eller sammenlimte fragmenter av til sammen 15 brente spillebrikker av bein av form som Rygh 474, men med spiss topp. Undersiden er flat med et innboret hull midt i. På flere av brikkene sees omløpende dreiespor. St. diam. på de hele brikkene er 1,9-2,8 cm, h. 1,5-2,2 cm.

å: Terninger av bein. 2 terninger av brente bein, som Rygh 475. Begge er ufullstendige og sammenlimt av flere deler. Den best bevarte måler 1,9 x 3 cm. Den andre som er knapt halv er 1,9 x 3 cm. Øynene består av to konsentriske ringer med prikk i midten.

F. under utgravning v. Helge Sørheim av gravhaug i 1982 på Hegge vestre gnr. 197 bnr. 1, Steinkjer k., Nord-Trøndelag. "d" og "q" F. av Mads Almås på toppen av en gjenfylt kabelgrøft som Nord-Trøndelag E-verk hadde gravd gjennom haug 11. 1 1

Pictures of the objects

From Arkeologisk magasindatabase, NTNU.

Image of an object


The content of this project does not necessarily reflect the position of the European Community, nor does it involve any responsibility on the part of the European Community.

Culture 2000 logo
muspro@muspro.uio.no