Museumsprosjektets hovedside Zoologi
Fagområder
Databaser
Organisasjon Internasjonalt samarbeid IT-løsninger EDD Universitetetsmuseene

Delprosjekt Zoologi
ved Vitenskapsmuseet

Samlingene
Seksjon for naturhistorie ved Vitenskapsmuseet har flere zoologiske samlinger fordelt på ulike dyregrupper. Dette er i hovedtrekk samlinger for ferskvannsinvertebrater, terrestriske invertebrater, marine bunndyr, fisk, reptiler og amfibier, fugler og pattedyr. I tillegg har museet også en typesamling.

Ferskvannsinvertebrater
Samlingen av ferskvannsinvertebrater er anslått til ca. 250.000 objekter av bunndyr og ca. 70.000 objekter av zooplankton. Et objekt forstås som en beholder inneholdende ett eller flere individer av en art/gruppe. Den totale størrelse av samlingen i antall individer er derfor langt større enn antall objekter. Dataregistreringen av denne delsamlingen startet i 1997 og er fortsatt pågående. Ved utgangen av 2004 er ca. 69 % av samlingen registrert.

Terrestriske invertebrater
Samlingen av terrestriske invertebrater er ved utgangen av 2004 anslått til ca. 130.000 objekter. Dette omfatter både tørr- og våtfiksert materiale. For det tørrfikserte materialet er et objekt som oftest ett individ mens det for våtfiksert materiale oftest omfatter flere individer av samme art/gruppe. Arbeidet med å registrere denne delsamlingen ble startet i 2001 og skal videreføres i 2005. Ved utgangen av 2004 er ca. 62 % av samlingen registrert.

De viktigste grupper i delsamlingen er biller, sommerfugler, trips, årevinger (veps), gresshopper, tovinger (mygg, klegg og fluer) og snegler. Delsamlingen omfatter samlinger fra flere ulike personer. De største samlingene er Lysholms samling av biller og Lührs samling av sommerfugler. Ved utgangen av 2004 er samlingene av norske biller, Lührs samling av sommerfugler og samlingen av trips ferdig registrert.

Marine invertebrater
Den marine samlingen av invertebrater omfatter omtrent alle dyregrupper, og er ved utgangen av 2004 anslått til å bestå av ca. 200.000 objekter. Et objekt er i denne samlingen ett eller flere individer av en art/gruppe. Museets marine tørrsamling av norske objekter er ved utgangen av 2004 langt på vei ferdig registrert. Arbeidet med å registrere denne samlingen ble påbegynt i 2001 og videreføres i 2005 med registrering av våtfiksert materiale. Ved utgangen av 2004 er ca 36 % av samlingen registrert.

Materialet i den marine samlingen er hovedsakelig fra Trondheimsfjorden og kysten utenfor, men omfatter også flere andre områder langs norskekysten. I tillegg finnes det en god del utenlandsk materiale. Viktige grupper i den marine samlingen er bl.a. snegler og muslinger, pigghuder, børstemark, krepsdyr og mosdyr. Delsamlingen omfatter samlinger fra flere personer og prosjekter. De største samlingene er knyttet til C. Dons, O. Nordgård og til Borgenfjordundersøkelsene.

Fisk
Vitenskapsmuseets samling av fisk omfatter både marint og ferskvannsmateriale. Objektsamlingen av fisk er ved utgangen av 2004 anslått til å bestå av ca. 5.000 objekter og er langt på vei ferdig registrert. Den største delen av objektsamlingen består av marine arter som i all hovedsak er samlet inn i Trondheimsfjorden og langs kysten utenfor Trøndelag. Det marine materialet er samlet inn helt fra institusjonens grunnleggelse i 1760 og fram til i dag, mens ferskvannsmaterialet stort sett er av nyere dato (fra 1960 og framover). I tillegg til objektsamlingen av fisk består samlingen av observasjoner (marint), datasamlinger fra langtidsserier (ferskvann), data over mageinnhold (ferskvann), data over vekst (ferskvann) samt en samling av fiskeskjell og otolitter (ferskvann). Dette materialet er anslått til å bestå av ca. 282.000 objekter/observasjoner. Ved utgangen av 2004 er ca. 70 % av dette materialet ferdig registrert.

Reptiler/amfibier
Museets samling av amfibier og reptiler er ved utgangen av 2004 anslått til å bestå av omtrent 2.800 objekter. Et objekt er i denne delsamlingen ett eller flere individer av en art/gruppe. Samlingen ble revidert i 2002. Registrering av samlingen ble påbegynt i 2004 og videreføres i 2005. Ved utgangen av 2004 er ca. 89 % av samlingen ferdig registrert.

Fugler
Fuglesamlingen ved museet består av utstoppede fugler, skinn og egg og er estimert til å være på ca. 6.630 objekter, hvorav ca. 4775 er fugler og ca. 1855 er egg. Et objekt er som oftest ett individ for fugler og ett kull for egg. Ved utgangen av 2004 er eggsamlingen ferdig registrert. Samlingen av fugler er også registrert, men det pågår en gjennomgang og kontroll av materialet.

Pattedyr
Samlingen av pattedyr består av utstoppede individer, skinn, kranier og gevirer. Størrelsen på denne delsamlingen er estimert til ca. 3000 objekter. Registreringen av dette materialet ble påbegynt i 2003 og skal videreføres i 2005. Ved utgangen av 2004 er ca. 64 % av samlingen ferdig registrert.

Typesamling
Museets typesamling består av 548 objekter. Materialet er marint bortsett fra to arter av årevinger (veps) og en art av tovinger (fjærmygg). Dette materialet er ved utgangen av 2004 ferdig registrert.

Gå til toppen

Digitalisering
Registrering av Vitenskapsmuseets zoologiske samlinger i dagens datasystemer ble påbegynt i 1997. Før dette har en del materiale for fisk, fugl og pattedyr blitt registrert i databasen Dataease. Dette materialet er senere overført til dagens database. I perioden 1997-1998 var all registreringsaktivitet utført med egeninnsats fra museets ansatte.

I forbindelse med oppstart av Museumsprosjektet i 1998 og delprosjekt zoologi ved Vitenskapsmuseet i 1999 ble det opprettet en stilling som fagkonsulent for å jobbe med registrering av museets zoologiske samlinger i tillegg til museets egeninnsats. Fra sommeren 2001 ble det opprettet en egen registreringsenhet ved zoologi, hvor arbeidsledige tilknyttet Aetat har vært ansatt for å dataregistrere museets samlinger. I tilknytning til dette ble det også opprettet en ny fagkonsulentstilling. Dette har ført til at det har blitt igangsatt dataregistrering av flere nye delsamlinger. Registreringsenheten videreføres nå på femte året, og aktiviteten har gjennom hele perioden ligget på 3-5 innskrivere. På samme tid har det også vært en betydelig egeninnsats fra ansatte ved museet. Dette har medført at man ved utgangen av 2004 har flere delsamlinger som er ferdig registrert eller så godt som ferdig registrert. Så godt som alle registreringer er korrekturlest fortløpende.

Figur 1. Oversikt over registreringsaktivitet i perioden 1997-2004 som andel av total samlingsstørrelse.

Gå til toppen

Databaser og verktøy i museumsarbeidet All registrering av samlingene ved delprosjektet har blitt gjennomført ved hjelp av en egenutviklet Access-basert database.

Gå til toppen

Databaser på nettet
Per januar 2005 er ingen av de zoologiske samlingene gjort tilgjengelig for publikum på Internett.

Gå til toppen

Videre utvikling
Vitenskapsmuseet har fremdeles en god del av samlingene uregistrert. De største registreringsoppgavene som gjenstår er videre registrering av de våtfikserte samlingene av marine invertebrater og terrestriske invertebrater. Dette arbeidet er påbegynt og vil bli videreført i 2005.

I forbindelse med registrering av de zoologiske samlingene har alle objekter blitt koordinatfestet så nøyaktig som det har vært mulig ut fra de opplysninger som er tilgjengelig for objektene. I forbindelse med dette gjenstår det en gjennomgang og kvalitetssikring av de lokaliteter som er lagt inn i museets samlingsbase.

Gå til toppen

Ansatte
Fra delprosjektets oppstart i 1999 ble det ansatt en fagkonsulent i zoologi. Prosjektet har også en egen prosjektansvarlig valgt blant de samlingsansvarlige ved Seksjon for naturhistorie. Fra og med 2001 ble delprosjektet utvidet til to fagkonsulenter. Finansieringen av fagkonsulentene fra Muspro sentralt har variert siden delprosjektets oppstart i 1999: 1999-2000: en hel fagkonsulentstilling, 2001-2002: 1,5 fagkonsulentstilling, 2003: 1,3 fagkonsulentstilling og 2004: 1,2 fagkonsulentstilling. I tillegg til fagkonsulentene og andre medarbeidere ved seksjonen, har i alt 13 personer vært tilknyttet prosjektet som innskrivere gjennom Aetat siden oppstarten av registreringsgruppen sommeren 2001.