FAG:
Arkeologi
Etnografi
Nyere kulturhistorie
Botanikk
Geologi
Zoologi


Museumsprosjektets hovedside
 


Delprosjekt etnografi

Etnografisk museum, Universitetet i Oslo

Tilbake til introduksjonssiden

Etnografisk museum besitter i dag ca. 46.000 gjenstander, alt fra fetisher fra Kongo til likhåndklær fra India, fra Carl Lumholtz' Borneo-samling til Amundsens netsilik-samling. Inntil midten av 1980-tallet ble alle innkomne gjenstander registrert med et gjenstandsnummer i en håndskrevet katalog; hovedkatalogen. Denne går tilbake til 1850-tallet, og er i seg selv et klenodium som aldri har blitt publisert. Den første gjenstanden som ble registrert i katalogen er en "Sittende mandlig Figur af Bronce, med langt, smalt Hageskjæg, og en bred Hat". Den kom fra "Ægypten", og ble skjenket museet i 1853 av Kaptein Lund.

Siden den tid har gjenstandene strømmet inn, og hovedkatalogen har i dag vokst til 19 tykke bind. Disse ligger godt nedlåst i museet, og er dermed vanskelig tilgjengelig for de ansatte på museet, forskere og andre interesserte. Museumssprosjektet går i korthet ut på å reprodusere dette håndskrevne materialet til elektronisk tekst som tagges, for så å legge det inn i en relasjonsdatabase. Dermed kan brukeren søke på kriterier som feks. museumsnumre, gjenstandstype, stedsnavn, folkegrupper og andre. Dette gir nye brukermuligheter, og vil lette arbeidet betydelig både for forskere og for de som til daglig arbeider i museet. Den første fasen av Museumsprosjektet vil altså resultere i et elektronisk verktøy som vil øke tilgjengeligheten til informasjonen om museets samlinger betraktelig.

I tillegg til hovedkatalogen finnes det på museet et seddelarkiv over gjenstandene og et fotoarkiv med fotografier av gjenstandene. Seddelarkivet inneholder endel informasjon som ikke er registrert i hovedkatalogen, og vice versa, for eksempel vakre tegninger av detaljer. Våren 2000 vil sedlene og hovedkatalogen scannes og lagres i et elektronisk arkiv, som deretter kobles opp mot relasjonsdatabasen. På den måten vil brukeren få en så grundig dokumentasjon som mulig av hovedkatalogen og sedlene.

En videreføring av denne prosjektfasen som forventes avsluttet i august 2000, vil være å digitalisere de ulike fotografisamlingene på museet. Et elektronisk arkiv over gjenstandsfotografier koblet til hovedkatalogen gir en fullstendig dokumentasjon av gjenstandene i tekst og bilde. Andre fremtidige prosjekter er digitalisering av alt det historiske og etnografiske fotomaterialet som finnes både på museet og i skuffer og skap hos vitenskaplige ansatte.

 
  Ansvarlig for denne siden - muspro@muspro.uio.no