FAG:
Arkeologi
Etnografi
Nyere kulturhistorie
Botanikk
Geologi
Zoologi

ZOOLOGI:
Bergen Museum: Delprosjekt zoologi
Tromsø Museum: Delprosjekt naturhistorie - zoologi
Vitenskapsmuseet: Delprosjekt naturhistorie - zoologi
Zoologisk Museum, Oslo: Delprosjekt zoologi

Museumsprosjektets hovedside
 


Delprosjekt zoologi

Vitenskapsmuseet

Tilbake til introduksjonssiden

Ferskvannsinvertebrater

Samlingen av ferskvannsinvertebrater er anslått til ca. 250.000 objekter av bunndyr og ca. 100.000 objekter av zooplankton. Et objekt forstås som en beholder inneholdende ett eller flere individer av en art/gruppe. Den totale størrelse av samlingen i antall individer er derfor langt større enn antall objekter. Dataregistreringen av denne delsamlingen startet i 1997 og er fortsatt pågående. Ved utgangen av 2002 er ca. 42 % av delsamlingen registrert.

Terrestriske invertebrater

Samlingen av terrestriske invertebrater er anslått til ca. 180.000 objekter. Et objekt er i denne delsamlingen som oftest ett individ, men kan i enkelte tilfeller omfatte flere individer av samme art/gruppe. De viktigste grupper i delsamlingen er biller, sommerfugler, trips, årevinger (veps), gresshopper, tovinger (mygg, klegg og fluer) og snegler. Delsamlingen omfatter bl.a. samlinger fra flere ulike personer. De største samlingene er Lysholms samling av biller og Lührs samling av sommerfugler. Arbeidet med å registrere delsamlingen ble startet i 2001. Ved utgangen av år 2001 er samlingen av norske biller ferdig registrert og man er i gang med å registrere samlingen av norske sommerfugler og samlingen av trips. Ved utgangen av 2002 er samlingen av norske biller, Lührs samling av sommerfugler og samlingen av trips ferdig registrert. Ved utgangen av 2002 er ca. 30 % av delsamlingen registrert. Registreringsarbeidet videreføres i 2003.

Marine bunndyr

Den marine samlingen ved Vitenskapsmuseet omfatter omtrent alle dyregrupper og er anslått til å bestå av ca. 300.000 objekter. Et objekt er i denne delsamlingen ett eller flere individer av en art/gruppe. Materialet er hovedsakelig fra Trondheimsfjorden og kysten utenfor, men omfatter også flere andre områder langs norskekysten. I tillegg finnes det en god del utenlandsk materiale. Viktige grupper i den marine samlingen er bl.a. snegler og muslinger, pigghuder, børstemark, krepsdyr og mosdyr. Museets marine tørrsamling av norske objekter er pr mars 2003 langt på vei ferdig registrert. Arbeidet med å registrere samlingen ble påbegynt i 2001 og videreføres i 2003 med registrering av våtfiksert materiale. Ved utgangen av 2002 er ca 7 % av delsamlingen registrert.

Fisk

Vitenskapsmuseets samling av fisk omfatter både marint og ferskvannsmateriale. Den største delen av objektsamlingen er marint materiale samlet inn hovedsakelig i Trondheimsfjorden og langs kysten utenfor. Det marine materialet er samlet inn helt fra institusjonens grunnleggelse i 1760 og fram til i dag, mens ferskvannsmaterialet stort sett er av nyere dato. I tillegg til fisk består samlingen av observasjoner (marint), datasamlinger fra langtidsserier (ferskvann), data over mageinnhold (ferskvann), data over vekst (ferskvann) samt en samling av fiskeskjell og otolitter (ferskvann). Av dette materialet er ca. 65 % ferdig registrert.

Reptiler/amfibier

Det finnes ca. 800 objekter av amfibier og reptiler i museets samlinger. Et objekt er i denne delsamlingen ett eller flere individer av en art/gruppe. Delsamlingen er ved utgangen av 2002 ferdig revidert, og er planlagt registrert så snart det lar seg gjøre.

Fugler

Fuglesamlingen ved museet består av utstoppede fugler, skinn og egg og er estimert til å være på ca. 6000 - 7000 objekter, hvorav ca. 4000 er fugler og ca. 2000 er egg. Et objekt er i dette tilfellet ett individ for fugler og ett kull for egg. Av dette materialet er de fleste fugler registrerte, men det pågår en revisjon av magasinet hvor det forventes en tilvekst av gammelt materiale. Museets eggsamling er under registrering og forventes å være ferdig i løpet av første halvår 2003.

Pattedyr

Samlingen av pattedyr består av utstoppede individer, skinn, kranier og gevirer. Størrelsen på denne delsamlingen er estimert til ca. 3000 objekter. Dette materialet skal revideres i 2003 og deretter registreres så snart det lar seg gjøre.

Typesamling

Museets typesamling består av ca. 1000 objekter. Materialet er marint bortsett fra to arter av årevinger (veps). Av dette materialet er ca. 20 % registrert.
 

 
  Ansvarlig for denne siden - muspro@muspro.uio.no