FAG:
Arkeologi
Etnografi
Nyere kulturhistorie
Botanikk
Geologi
Zoologi

ARKEOLOGI:
Bergen Musuem: Delprosjekt arkeologi
Oldsaksamlingen: Delprosjekt arkeologi
Vitenskapsmuseet: Delprosjekt arkeologi
Tromsø Museum Universitetsmuseet: Delprosjekt kulturhistorie

Museumsprosjektets hovedside
 


Delprosjekt arkeologi

Oldsaksamlingen

Tilbake til introduksjonssiden

Målsetting

Målsettingen for dataføringen er å gjøre flere deler av Oldsaksamlingens arkiver tilgjengelige for forvaltning, forskere, studenter og allmennhet. Det vil også bli mulig å koble sammen allerede konverterte arkiver slik at man kan komme fram til et system som dekker hele Oldsaksamlingens virksomhet. I denne perioden er det satt opp følgende delmål:

  1. Oppdatering av gjenstandstermer for de storredskaper av stein hvor det ikke finnes nyere baser.
  2. Konvertering av nyere arkiver over steinaldermateriale.
  3. Konvertering av Oldsaksamlingens aksesjonsprotokoll
  4. Konvertering av Oldsaksamlingens konserveringsavdelings gjenstandsprotokoll
  5. Konvertering av 52000 gjenstandskort fra arkeologiske undersøkelser i Gamlebyen, Oslo.
  6. Utredning av konvertering av topografisk arkiv.

Arbeidet med gjenstandsbasen

I samarbeid med Østfold fylkeskommune er arbeidet med å utvikle en modell for en gjenstandsbase med gode søkemuligheter igangsatt. Målet er å utvikle en komplett base over funn fra Østfold, der stedsnavnsopplysningene, så langt det lar seg gjøre, er oppgradert til dagens GAB-standard. Videre skal gjenstandsbenevnelsene oppgraderes til en felles standard. På denne måten vil man lettere kunne ta hensyn til oldsaksfunn i planarbeidet i fylket, samtidig som også allmennheten letter kan få tilgang til opplysninger om funn i fylket. Basen vil være tilgjengelig over Internett.

Oppgraderingen av gjenstandsbenevnelsen for storredskaper av stein fra Oldsksamlingens distrikt, unntatt Østfold og Telemark, er fullført. Basen inneholder ca 10.000 enheter. Gjenstandsterminologien er holdt på et relativt allment nivå, slik at spesialiserte, vitenskapelige undergrupper ikke er skilt ut. Gjenstandsopplysningene er differensiert etter termene "gjenstand" "form", "variant", "antall", "museumsnummer", "råstoff", "periode" og "fylke". Dette er i tråd med den elektroniske standarden for gjenstandsklassifisering ved Oldsaksamlingen.

Arkivet over steinalderfunn fra Telemark er under kvalitetssikring. Deler av østfoldmaterialet er ferdig innskrevet og kvalitetssikret. Resten av arkivmaterialet er under innskrivning. Arbeidet er beregnet ferdigstilt til jul, 1999. Tidligere er det utarbeidet en standardisert base over jernalder- og bronsealderfunn i Universitetets Oldsaksamling.

Konvertering av middelaldermateriale vil starte opp på nyåret 2000.

Oppgaven framover vil være å sammenstille de ulike elektroniske gjenstandsbasene og knytte disse opp mot gjenstandsbenevnelsene i den elektroniske hovedkatalogen. Gjenstandsbasene vil dermed kunne fungere som en introduksjon til hovedkatalogen, samtidig som søkemulighetene vil bli bedre og søkeresultatene mer pålitelige.

På grunnlag av arbeidet med basen over oldsaker fra Østfold, skal også stedsnavnsopplysningene for oldsaksamlingen oppgraderes til dagens standard. Man vil dermed komme et godt stykke videre på veien mot en felles elektronisk system for håndtering av gjenstander på Østlandet, et system som kan relateres til det elektroniske forminneregistret m.m. På denne måten kan man dra full nytte av det store arbeidet som allerede er lagt ned i elektronisk konvertering av arkeologisk materiale.

På noe lengre sikt er målet å utvikle en samsvarende standard i forbindelse med aksesjonsføring, konservering og katalogisering av funnene. De konverterte protokollene vil være utgangspunktet for dette arbeidet.

Forberedelse av konvertering av topografisk arkiv.

Arbeidet med konvertering av Topografisk arkiv er stort, og man må forutsette at et slikt arbeid vil legge beslag på betydelige ressurser i form av penger og arbeidskraft. En utredning av prosjektet skal finne sted i forkant, for at det skal være lettere å ta stilling til prosjektet.

Det er foreslått å begynne konverteringen med innlegging av materiale som er kommet inn siden 1994. I 1994 gikk museet over til elektronisk registrering av dokumenter i NOARK-systemet, slik at det i denne sammenheng gis en anledning til å se på koblingen mellom innskannede dokumenter og Oldsaksamlingens journalføringssystem. I fortsettelsen av dette vil det være naturlig å arbeide frem mot daglige rutiner for elektronisk lagring av dokumenter. Supplement av elektroniske arkiver vil forenkle prosedyrene for informasjonsoverføring i forbindelse med NIKUs oppdatering av Fornminneregisteret, og dessuten gi fylkeskommunene adgang til arkivmateriale som er generert etter Fylkeskommunenes oppkopiering av topografisk arkiv rundt 1990.

Et elektronisk topografisk arkiv vil være til stor nytte for forvaltningen i kommuner og fylkeskommuner på Østlandet. Det skal arbeides for å fremskaffe tilskudd fra forvaltningen til arbeidet med et elektronisk arkiv.


 
  Ansvarlig for denne siden - muspro@muspro.uio.no