FAG:
Arkeologi
Etnografi
Nyere kulturhistorie
Botanikk
Geologi
Zoologi

ARKEOLOGI:
Bergen Musuem: Delprosjekt arkeologi
Oldsaksamlingen: Delprosjekt arkeologi
Vitenskapsmuseet: Delprosjekt arkeologi
Tromsø Museum Universitetsmuseet: Delprosjekt kulturhistorie

Museumsprosjektets hovedside
 


Delprosjekt arkeologi

Vitenskapsmuseet

Tilbake til introduksjonssiden

Vitenskapsmuseet er Norges eldste vitenskapelige institusjon, med over 230 års tradisjon i de klassiske kultur- og naturhistoriske vitenskaper.

Den arkeologiske/kulturhistoriske avdeling har ført katalog over samlingens tilvekst siden 1871. Foruten hovedkatalogen finns en rekke særprotokoller. Av andre arkiver finns et større topografisk arkiv inneholdende all korrespondanse/dokumentasjon vedrørende funn og fornminner, som er funnet/registrert i museumsdistriktet (Nord- og Sør-Trøndelag fylker, deler av Nordland og Møre-Romsdal fylker). Hertil kommer en del oppslagskartoteker, konserveringsarkiv, fotografier og administrativt arkiv. På sikt er det hensikten å overføre alle museets arkiver til elektronisk lesbar form, noe som vil øke tilgjengeligheten for forskning forvaltning og formidling, lokalt, nasjonalt og internasjonalt, og gi mulighet for å sikre -originaldokumentene mot unødig slitasje og skader.

Prosjektet på Vitenskapsmuseet er delt på to hovedoppgaver, tilvekstkatalogen og topografisk arkiv . Tilvekstprosjektet har vært i gang siden høsten 1996, mens digitaliseringen av topografisk arkiv først startet sommeren 1999. Tilvekstarbeidet utføres på midler fra Museumsprosjektet, mens digitaliseringen av topografisk arkiv finansieres gjennom et samarbeidsprosjekt mellom Museumsprosjektet, Vitenskapsmuseet og Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Tilvekstteksten

Tilvekstteksten (hovedkatalogen) for årene 1871-1981 består av trykte og håndskrevne beskrivelser av museumsgjenstandene (3500 trykte og 1200 håndskrevne sider). De trykte tekstene har blitt skannet og redigert, og de håndskrevne er skrevet inn for hånd. Siden er tekstene blitt tagget slik at hele hovedkatalogen foreligger som SGML-kodede tekstdokumenter. I tillegg til det nevnte tilvekstarbeidet er det satt inn matrikkelnumre til funnstedene, som nevnes i teksten. Dette er av uvurderlig hjelp især for forvaltningsarbeidet, men også for forskningen. På Ved inngangen til år 2003 er omtrent 60 % av den SGML-kodede tilvekstteksten korrekturlest og 30 % er ferdigstilt. Hele hovedkatalogen forventes ferdigstilt ved utgangen av 2003

Foruten hovedkatalogen har flere særkataloger blitt skrevet inn for hånd (ca. 750 sider) og tagget i SGML. 2/3 av materialet er korrekturlest.

Topografisk arkiv

Topografisk arkiv inneholder all dokumentasjon vedr. funn og fornminner i form av utbyggingsplaner, utgravingsrapporter, funnskjemaer, innberetninger og en del korrespondanse systematisert etter fylke, kommune og gård. Arkivet rommer store mengder uerstattelige originaldokumenter (i alt ca. 20 skuffemeter), som brukes daglig av en lang rekke personer både innenfor og utenfor museet. Dette representerer så vel en stor sikkerhetsmessig risiko som vanskelig tilgjengelighet for en rekke brukergrupper utenfor museet.

Digitaliseringen av topografisk arkiv ble igangsatt i 1999. Arbeidet har omfattet Nord-Tråndelag fylke, som utgjør ca. 1/3 av arkivet, og arbeidet ble ferdig våren 2003. I tillegg til materialet i topografisk arkiv, har deler av museets brevarkiv og annet arkivmateriale som kart, journalbøker fra utgravninger og avisartikler blitt digitalisert i prosjektperioden. Til sammen utgjør dette ca 20.000 dokumenter som nå er tilgjengeliggjort digitalt.

I årene fremover vil digitaliseringen fortsette med de øvrige fylkeskommunene i resten av museumsdistriktet. Det er intensjonen å forsøke å inngå samarbeid med de pågjeldende fylkeskommuner og kommuner for å få finansiert arbeidet.

Fotoarkiv

Som supplement til tilvekst og topografisk arkiv finnes en større fotosamling (ca 22. hyllemeter), med tilihørende kartotek (ca 16000 kort). 8600 kartotekkort med referanse til gjenstandsfotografier er skannet. Informasjonen på disse kortene registreres nå ved Universitetenes registreringssentral i Vardø

 
  Ansvarlig for denne siden - muspro@muspro.uio.no