FAG:
Arkeologi
Etnografi
Nyere kulturhistorie
Botanikk
Geologi
Zoologi

GEOLOGI:
Paleontologisk museum: Oslofeltets fossiler
Tromsø Museum: Naturhistorie - geologi
Bergen Musuem: Naturhistorie - geologi

Museumsprosjektets hovedside
 


Delprosjekt paleontologi

Oslofeltets fossiler

Tilbake til introduksjonssiden

Materialet, spesielt de beskrevne og publiserte fossilene, er et viktig utgangspunkt for forskning på evolusjonen av tidlig dyre- og planteliv. Fossilene er "bilagene" til denne forskningen. Materialet brukes i universitets-undervisningen ved museet, spesielt i hovedfags- og doktorgradskurs.

Materialet ble tidligere ført inn i kataloger, med tildels summariske opplysninger. Materialet ble dessuten etikettert med mer utfyllende detaljer. Mye materiale er også plassert i samlingene uten forutgående nummerering. Midt på 1980-tallet startet PM en dataføring av samlingene, i første omgang bare "Typesamlingen" (samlingen med publisert materiale). Tidlig på 90-tallet begynte man å registrere også andre samlinger. Mye materiale ble registrert gjennom "UNADOK" (1994-98), men fortsatt gjenstår mye dataarbeide.

Arbeidet med registrering av "Typesamlingen" er en kontinuerlig prosess, men "bakkatalogen" ble sluttført i 1999. Databasene foreligger delvis på nettet, både i en tekstbasert versjon, og en versjon som også inneholder bilder av fossilene.

Målsetting

Målet med prosjektet er at museets samlinger av fossiler fra Oslofeltets kambro-silur-lagrekke skal være elektronisk tilgjengelig. Informasjonen som står på etikettene føres inn i elektroniske tabeller slik at nye etiketter kan skrives ut, fortrinnsvis med modernisert nomenklatur.

PMs samlinger av fossiler fra Oslofeltets kambro-silur-lagrekke omfatter et ukjent antall fossiler og tilhørende sedimentære bergarter. Deler av samlingen er pakket ned i kasser, men materialet i det foreliggende prosjektet befinner seg i museets skap og skuffer. Mengden registrerbare objekter ble anslått til omkring 12.000. Materialet ble ferdig registrert i mai 2000.

Organisering

Delprosjektansvarlig: Professor David L. Bruton, PM Medansvarlig: 1. amanuensis Hans Arne Nakrem Fagkonsulent: Cand. scient. Ole A. Hoel

Materialet ble skrevet inn av innskrivere som Museumsprosjektet og PM skaffet via aetat. Dataene plasseres i FoxPro-tabeller. Disse tabellene vil senere kunne "up sizes" til det systemet som Museumsprosjektet velger (Oracle).

Tilgang til materialet

I utgangspunktet legges det ikke restriksjoner på tilgangen til materialet. Materialet har stor internasjonal vitenskapelig interesse. Detaljerte lokalitets-opplysninger kan holdes tilbake der det er fare for ødeleggelse av (fredete) lokaliteter.

 

 
  Ansvarlig for denne siden - muspro@muspro.uio.no