FAG:
Arkeologi
Etnografi
Nyere kulturhistorie
Botanikk
Geologi
Zoologi

BOTANIKK:
Botanisk museum, Oslo: Sopp og lav
Botanisk museum, Oslo: Nordiske og arktiske karplanter
Tromsø Museum: Naturhistorie - botanikk
Bergen Museum: Naturhistorie - botanikk
Vitenskapsmuseet: Naturhistorie - botanikk

Museumsprosjektets hovedside
 


Delprosjekt botanikk

Bergen Museum

Tilbake til introduksjonssiden

  • Soppsamling, Basidiomycetes: Total størrelse på samlingen er beregnet til ca 11 500 objekter, og mesteparten er samlet i Norge. Totalt 8 300 objekter ble ferdigstilt av Museumsprosjektet, og arbeidet i samlingen ble avsluttet i mai 2001. Norsk materiale vil bli tilgjengelig på Internett via Norsk Mykologisk Database.
  • Soppsamling, Ascomycetes: Total størrelse på samlingen er beregnet til ca 6 000 objekter, og mesteparten er samlet i Norge. Arbeidet i Museumsprosjektets regi i denne samlingen ble avsluttet i november 2001. Norsk materiale vil bli tilgjengelig på Internett via Norsk Mykologisk Database.
  • Fennoskandisk lavsamling: Totalt er ca 18 500 objekter registrert og korrekturlest i regi av Museumsprosjektet. Museumsprosjektets arbeid i denne samlingen ble avsluttet i juli 2000. Via Norsk Lavdatabase er norsk materiale, ca 40 000 objekter, tilgjengelig på Internett.
  • Ekstrafennoskandisk lavsamling: Ca 5 100 objekter ble registrert og korrekturlest i 2000 og 2001 (ca 900 fra R til U av Museumsprosjektet i 2001). Det er beregnet at det gjenstår å ferdigstille ca 1 500 objekter.
  • Fennoskandisk karplantesamling: Total størrelse på samlingen er beregnet med ca 400 000 planter. Den dekker hovedsakelig det vestlige Norge, men omfatter også materiale fra andre deler av landet og Fennoskandia forøvrig. Ca 43 000 var allerede registrert før Museumsprosjektet overtok arbeidet i desember 2001.
  • Ekstrafennoskandisk karplantesamling: Total størrelse på samlingen er beregnet til ca 200 000 objekter som ikke er registrert. I den ekstrafennoskandiske karplantesamlingen (generalherbariet) finnes verdifulle samlinger fra Marokko, Etiopia, Sudan, Iran, Afghanistan og Sør-Amerika.

Mer om samlingene:

Fanerogamsamlingene

En del av herbariene finnes i egne delsamlinger:
1. Det skandinaviske herbarium
2. Det ekstraskandinaviske herbarium
3. Typesamlingen
Forøvrig finnes følgende delsamlinger:
4. Den forstbotaniske samlingen
5. Spritsamlingen
6. Plantefossilsamlingen
7. Den generelle objektsamlingen (tørket men ikke presset)
8. Andre småsamlinger

Det skandinaviske herbarium

Denne delsamlingen ligger i 1.etg. i Realfagbygget. Rom og klimaforhold for denne delen er bra. Arealene er pr. idag sprengt. Planer for en viss utvidelse i Realfagbyggets uetg. er klare, og er tatt med på prioritert plass. Tilveksten for siste hele kalendeår, 1998 er på 638 nr. Samlingen omfatter ca. 450.000 ark. Ca 6% av samlingen er pr. dags dato dataregistrert. Nytt materiale til samlingene blir fortløpende registrert. Museumsprosjektet har fra og med i år bevilget midler til registrering av tidl. innlevert materiale.

Det ekstraskandinaviske herbarum

Denne delsamlingen ligger i 1.uetg. i Realfagbygget. Klimaforhold for denne delen er bra. Romsitusajonen for denne delsamlingen er langt fra tilfredsstillende. En håper på en snarlig løsning på situsajonen, forhåpentligvis innen 1 år. Tilveksten for 1998 var på 870 nr., og dreier seg nesten utelukkende om tropisk materiale fra Sør- og Mellom Amerika. I gjennomsnitt regner en med ca. 25 ark i en eske, og i våre reoler har vi 3 esker pr. løpende hyllemeter. Dette innebærer at en opererer med en årlig volumøkning på nær 30 hyllemeter. Samlingen omfatter ca. 250.000 ark. Ingen deler av samlingen er dataregistrert.

Typesamlingen

Typesamlingen inneholder herbariets typer fra inn og utland og finnes oppbevart i et delvis sikret rom i Realfagbyggets 1.etg. Samlingen omfatter ca. 500 nummer. Tilveksten er liten og skaper ingen problemer. Lav-delen av samlingen er dataregistrert.

Den forstbotaniske samlingen

Den botaniske samlingen har vært i lite bruk, på grunn av at den er kompakt lagret og har liten tilgjengelighet. Den er plassert i 1.etg i den gamle museumsbygningen, Rotundemagasinet. Behovet er en gulvflate på 25m2. Tilveksten har også vært liten p.g.a. dårlig tilgjengelighet og muligheter for god lagring. Samlingen består i vesentlig grad av tresnitt. Samlingen er dataregistrert.

Spritsamlingen

Denne samlingen er på samme måten som samling 4 plassert i den gamle museumsbygningen (Rotundemagasinet). Tilveksten er variabel og tilgjengeligheten er liten. Areal (hylle) behovet er ikke stort, ca. 25 hyllemeter. Et problem i dag er at de glass/lokk som brukes i samlingen er antikverte. De tetter dårlig og alt for hyppige påfyllinger av sprit er nødvendig. Utskiftning av glass er påkrevd. Samlingen er planlagt flyttet til sikrere og godkjente lokaler. Samlingen er ikke dataregistrert.

Plantefossilsamlingen

Vår plantefossilsamling er tiltenkt undervisning. Den er plassert i den gamle museumsbygningen (Rotundemagasinet) på ca. 20 hyllemeter, og er meget lite tilgjengelig. Det er ingen tilvekst. Samlingen er ikke systematisert, hovedsakelig på grunn av plassforhold. Samlingen er ikke dataregistrert.

Den generelle objektsamlingen

Denne samlingen er i dag plassert på flere steder i den gamle museumsbygningen. Delvis i Rotundemagasinet, delvis i utstillingsskapene som utstilte objekter, og delvis i skuffer i de nevnte skap. En teoretisk oversikt over materialet finnes, men det er ingen mulighet for en systematisk gjennomgang uten tilstrekkelige lokaler i størrelse 100 m. En egen katalog finnes. Materialet er uensartet og skap/hyller forskjellige dimensjoner er helt nødvendig. Tilveksten er ikke stor og skaper på denne måten ikke nevneverdige problemer. Samlingen er på det nærmeste dataregistrert.

Andre småsamlinger

Forøvrig finnes en del småsamlinger tilknyttet herbariet: En kolleksjon av gamle plantebøker og Herbarium vivum. Tilveksten er liten og rimelig godt sikret. For særsamlinger av tilhørende enkeltpersoner, eksikatsamlinger etc. er tilveksten liten, og forholdene relativt rimelige. Ingen deler av disse samlingene er dataregistrert.


Kryptogamsamlingene

Kryptogamsamlingen omfatter lav-, sopp-, mose- og algeherbariene. Til hvert av herbariene hører en typesamling som er lagret adskilt (sammen med fanerogamtyper) i avlåst og delvis brannsikkert rom (safe).

Lavsamlingen

Lavsamlingen er den mest "aktive" samlingen siden mange av instituttets forskere arbeider med lav. Lavforskningen ved instituttet/avdelingen har en markert internasjonal profil. Inn- og utlånsvirksomheten er intens, med for 1998 hele 6000 objekter fordelt på over 300 ekspedisjoner (pakkeforsendelser inn eller ut)!

Samlingen omfatter 75000 objekter, hovedsakelig lav, men også lichenicole sopp (sopp som vokser på lav). Tilveksten 1998 var på 2771 objekter. Lavherbariet er ordnet geografisk i et fennoskandisk herbarium med hovedsakelig norsk materiale og et ekstrafennoskandisk herbarium; innen delherbariene er ordningen alfabetisk.

Den fennoskandiske lavsamlingen er nomenklatorisk oppdatert og ligger i kompaktreoler, dessverre spredt på 3-4 ulike steder siden de 2 delsamlingene er for store for den opprinnelig tiltenkte plassen. Det fennoskandiske lavherbarium er delvis dataregistrert (24 000 belegg dags dato). Alt materiale av rødlistede arter er registrert og ligger, med visse unntak, på nettet. Norsk, registrert materiale ligger i en søkbar database på internett der registrert materiale ved universitetsherbariene i Oslo og Uppsala, samt herb. Holien, også er inkludert: (http://www.toyen.uio.no/botanisk/bot-mus/lav/soklavhb.htm).

Soppsamlingen

Soppsamlingen er delt systematisk i Ascomycetes (sekksporesopp), Basidiomycetes (stilksporesopp), Phycomycetes (algesopp) og Myxomycetes (slimsopp). Sistnevnte delsamling er ordnet systematisk, øvrige delsamlinger har alfabetisk ordning. Tilveksten blir fortløpende dataregistrert. Registrert til dags dato: 1500 belegg. Tilveksten 1998 var på 130 objekter.

Mosesamlingen

Mosesamlingen er delt i de to systematiske gruppene levermoser (Hepaticae) og bladmoser (Musci). Innen hver gruppe er ordningen alfabetisk. Tilvekst blir fortløpende dataregistrert. Registret dags dato: 2500 belegg. Tilveksten 1998 var på 475 objekter.

Algeherbariet

Algeherbariet er delt i gruppene grønn-, brun- og rødalger; i tillegg kommer noen grupper der vi har lite materiale. Samlingen ble ordnet i 1994 etter gjeldende nomenklatur. Tilveksten 1998 var på 11 objekter.
 

 
  Ansvarlig for denne siden - muspro@muspro.uio.no